De wetenschap van het leven
Ayurveda is een meer dan 5000 jaar oude, natuurlijke geneeswijze uit India. Ayurveda is vooral een preventieve geneeswijze voor het menselijk lichaam, de geest en de ziel.
Het is waarschijnlijk de oudste, nog bestaande, allesomvattende geneeswijze ter wereld. Ayurveda betekent letterlijk “de wetenschap van het leven”.
Voorkomen is beter dan genezen
In het Westen wordt Ayurveda steeds populairder. Steeds meer mensen zien hoe waardevol Ayurveda is bij het voorkomen en behandelen van ziekten, maar ook als leidraad voor een gezonde levensstijl.
De Ayurveda wordt ingezet om ziekten te voorkomen en te genezen, het lichaam en de geest te verjongen en om inzicht te krijgen in onszelf en de wereld om ons heen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een aangepaste levensstijl, voeding, kruiden, yoga, meditatie, diverse soorten massages en reinigingsmethoden.
De elementen en dosha’s
De basis van de Ayurveda vormen de 5 elementen, ether, lucht, vuur, water en aarde. Alles en iedereen is opgebouwd uit deze 5 elementen in een bepaalde samenstelling.
Verder draait in de Ayurveda alles om de 3 dosha’s (biokrachten), Vata, Pitta en Kapha. Alles wordt bekeken vanuit de werking en functie van deze dosha’s.
- Vata bestaat uit de elementen ether en lucht.
- Pitta uit het element vuur (en voor een klein deel uit het element water)
- Kapha bestaat uit de elementen water en aarde.
Vata, Pitta en Kapha worden gekenmerkt door de eigenschappen van de elementen waaruit ze zijn opgebouwd. Daardoor heeft Vata o.a. de eigenschappen droog, licht, koud en bewegend. Pitta is heet, helder, scherp en vochtig. Kapha is zwaar, langzaam, stabiel en slijmerig.
In de Ayurveda wordt gekeken naar de dominante kwaliteiten van mensen, voeding, kruiden, leefwijze en denkwijze en aan de hand hiervan wordt er een indeling gemaakt in Vata, Pitta en Kapha.
Deze 3 dosha’s of energieën beheersen ons lichaam en onze geest, ze zorgen voor een normaal functioneren van alle lichamelijke en geestelijke functies. Vata, Pitta en Kapha in balans, d.w.z. in de verhouding zoals we die bij onze geboorte hebben meegekregen, geven ons een goed gevoel en zorgen voor een goede vertering van zowel onze voeding als onze ervaringen en gedachten.
Levenswijze en balans
Door onze levenswijze, voeding, indrukken en ervaringen kunnen we echter uit balans raken. De verhouding tussen de dosha’s verandert hierdoor en ons lichaam wordt vatbaar voor ongemakken en ziekten.
Om gezond te blijven moet onze voeding en leefstijl aangepast zijn aan onze constitutie. Daarom is niet alle voeding goed voor iedereen. Wat voor de ene persoon goed is en goed verteerd kan worden kan bij de ander problemen geven. Voeding en leefstijl moet dus aangepast worden naar de persoon en dat is wat al eeuwenlang bekend is bij de Ayurveda.
In de Ayurveda zegt men “je bent wat je verteert!”